Monday, November 23, 2009

ting tong for beginner

Yuuuhuuu~

Apa kabar org kampung? lama sudah tak berjumpa~ *feeling sudirman sat

Anda mau lagi?

Dah lama i tak tulis kesah2 mencuit ati kan uols? sampai dapat komen dari salah sorg pembaca yg blog i makin bertema lara skang. Kaedahnye u baca posting i sampai mana ni? mode lara i dah lama abis ok! *matila defensive kan? Ala... dah nama manusia. mesti la ada ups and down *hi izzu.

Jadi, sekali sekala tu ada la posting2 yg meruntun jiwa katanya. Lagipun, baik ada posting daripada xde langsung kan? *hi kak yam

I skang ni nak melarikan diri dari konsep web sesawang yang betul2 bersawang okey!

Macam biasa, mukadimah i saja dah boleh buat separuh project paper...hahaha matila makcik2 sgt. suka melalut tak tentu hala. Apa2 pun, arini i nak menceritakan pengalaman i masa buat handover keja baru i kat kl.

Since coming january ni, i akan start fresh with a new team under me, i terpaksa la berjumpa dengan team member sekarang utk mendapatkan info2 pasal apa yg diorg buat. I sebetulnye kesian kat puki2 ni (team ni semua pukis uols), as a person mereka sangat baik dan helpful ye. I terharu sgt. Imagine that diorg ni semua kene VSS from company i tau.

Tapi diorg masih lagi ikhlas buat keje and cuba tolong i cascade down semua info kat i supaya bila my new team member masuk nanti i tak kelam kabut nak manage diorg. Mulia tak? kalau aku yg jadi diorg, dah tau kene VSS harus la aku mengangkang je kat office pastu buat bodo je pasal knowledge management. biar tercirit sapa yg amik alih keje aku tu! Baru ada akai!

uols mmg sgt baik dan berhati mulia..mother teresa sgt! hak!

Khenn? but pukis2 ni sgt berhati mulia.. siap cakap kat aku kalau ada masalah, boleh call diorg for assistance. Melk trus amik peluang uols.. negotiate ngan diorg contract terms kalau2 i shorthanded on resources nanti. Heip.. jgn pk i berhati jahat ye.. its a win2 situation. diorg tolong i, i kasi diorg good contractual terms la.

Anyhow, disebabkan kebaikkan diorg tu, i ngan my other global colleague bawak la diorg gi lunch on the company. Bawak gi ke TGIF. Punya la sronok bebudak ni uols. Aku nak kata diorg ni org miskin tu tak de la. nak kata diorg ni tak berpelajaran tinggi pun tak jugak.. half of them ada masters kaedahnye. Unfortunately, they didn't enjoy the luxury like other employees in my company (diorg ni sits under subsidiary.. so pay structure diorg sgt bebeza.. gaji seseko dlm 1.8 - 2.5 k je)

Kami dah pulang emak buat cucur..cucur datang dari seberang~ *hi kak yam lagi

Jadi masa bawak diorg ni ke sana ibarat bawak anak2 yatim ke pavilion katanya~ diog jadi jakun dan terlebih exited. memasing tengok menu tu macam makanan boleh kuar dari kertas tu ye! pastu diorg pun order la steak la ayam la apa... ada sorg ni nampak sgt mcm xpernah dtg to this kinda place. dia ikut je apa yg aku order.. melk sgt sedih dan terharu uols. masa tu i sgt bersyukur dengan rejeki tuhan limpahkan kat i sampai skang.

i tau yg dia kalau nak dtg sini (TGIF) kene pk 2-3 kali.. daripada bazir 50 on a plate, dia boleh beli memacam utk anak dan suami dia. so lepas kitorg order2 kan.. datang la air... semua pun ikut order ice lemon tea. bila sampai je.. ada sorang puki ni bleh cakap "wah best nye air dia~" pastu yg lain pun ckp "a'ah la.. ye ye"

melk ngan nina (colleague i satu lagi) tergamam uols! pastu siap sorg laie ni (yg ikut order i tu) compare2 size gelas dia ngan kawan dia. kebetulan gelas dia kecik sket. "tak aci, aku punya kecik!" i langsung cakap "takpe2 boleh refillable, jgn risau" sbb i tak tau nak respond mcm mana dah. and then, sorg ni siap amik gamba makanan dia ngan tepon dia uols! sampai macam tu skali peghak nye budakni or appreciative nye diorg dengan rejeki yg datang..bley?

abis2 makan2 kami pun balik la. haaa..masa balik ni yang kelaka uols~ masa kat opis i perasan dua tiga puki ni ala pose ting tong lite2 katanya. seseko bila ditanya solan je, dijawabnye meleret2 pastu tersengeh2 tak tentu pasal.. then pekataan2 yg ditutur pun slurring katanya!

If u want to look like a girl, then drink like one also la? xyah makan cikmon lagi uols~

melk hairan. awat, dah terlebih makan ke apa? ke terlebih happy sampai ko jadi high? mau tak nye 2 org pukis dari 5 org ni memang mcm mode lepas kene pam ganja uols! i pun tanya apa jadi ngan diorg kat pompuan yg order sama ngan i tu.

dia pun jawab "tah la. lepas makan tadi start dlm kete diorg dah meracau2 tak tentu pasal dlm kete sampai skang"

wah! kene sampuk hantu TGIF kah? i pun tanya lagi.. diorg order apa tadi ek?

"hmm.. NY strip steak ngan JD sauce tu and grill chicken apa tah"

"ooooo..patutla... makanan tu ada arak. mungkin diorg termabuk sket2 kot"

"ha? ye ke? laaa... padan la... hahahahahaha"

"takpe2.. korg tak tau.. so kira tak salah la tu..huhuhuhu. biarla diorg camtu sat.. nanti ok la"

"i want no wine, no alcohol in my food ok!" *matila sapa pun tak tau

Patutla seseko macam beruk dapat bunga uols~ memasing dah pekena jus 'syorga' katanya! Sian diorg kan nok? Astaga.... *wah~




9 comments:

shafizal said...

wah... nama i diseru berkali2...
ala uols.. setiap orang ada first time nya. so, setiap orang, sure ada rasa excited-nya.

*pose amik gambar makanan lepas memasak

datin cik sal said...

mak pernah rasa zaman2 mak perghak dolu2 kat ipoh.. ops! matila!! depa jakun time umoq dah masuk 30 ley? hops! hahaha... mak suka part no arak in my food occay!!**tah.. sapadia tatau!!**pose-pose kat tepi KATIPO!**lariksss dengan mini cooper usang!

Ash Shinotsubaki said...

cik sal: yes! i pun penah melalui zaman2 perghak jugak. tapi kesian kat depa tu..some of them dah pun 30. i bukan kesian dlm nada sinis.. i kesian sbb diorg was not rewarded and treated well by the old organization. bila i sebut plan2 i when i come onboard..semua pun exited and tarik muka 44 sbb diorg xdpt rasa semua tu nanti.. i rasa sedih

mini cooper usang~ sapa la simpan koleksi wig dlm umah itew..hahahaha

kak yan: itu tanda u diingati ye. huhhuhu

datin cik sal said...

eh.. ada ke koleksi wig?? knp mak tatau? sapa punya noks??**matila korek rahsia!!

kimie st cuthbert said...

kan ...

i suke mix kan izzu punye drink *tetibe*

harus kalo pasni nak tgk teater AMARAH .. leh kasi izzu berlakon. tp kena ade "pengeras" dulu ley?

*matilamak*

Ita Shadila said...

alamak, i mkn NY strip last sunday x ting tong pun.. apakah maksudnya? *matilamak*

Ash Shinotsubaki said...

Itak: uols~ u kan mengandung skang! motif makan benda2 mcm tu? u tak tingtong sbb dah biasa kot.. bebudak ni tak pernah rasa makanan yg compromised langsung rasanya. *ops

kimie: yes! harus uols.. tapi jgn taruk lebih2..nanti dari teater AMARAH trus jadi teater AIR MATA. how? *lariiikkk

sal: haaaa.. u lupa kah? pemilik mini itu juga mengumpul wig berwarna warni? huuhhuhu

izzu said...

wah korg pakat2 carut i kat sini la...kejis

Ash Shinotsubaki said...

*pose muka comel*