Thursday, May 28, 2009

Part 2- Ash Shinotsubaki Gives Back

Hola (disebut sbg Ola~) semua anti komunis segala ~

I sungguh teruja mendapat sambutan daripada part pertama diskusi ala oprah i yang begitu memberangsangkan. Thanks kepada peminat yg sampai gigih call i tanya bila nak taruk nasihat2 lain. Since i terlepas ckp esok i upload lagi.. terpaksa i buat jugak.. This is part 2 of 3 yg bakal diintepretasi kan oleh i. Rasainnnnn~

(btw siana, i bukan buat nasihat agama ye, i hanya guna title ustz mashitah bergaduh dengan jiran bagai bila cerita pasal agama sjork)


Nasihat ke-4: RIGHT SPEECH or PERCAKAPAN YANG BETUL

Amik kau! Opening statement grand macam ni u rasa ada chance kene rejam batu x?

Kengkadang kita selalu cakap lepas (me included) tanpa mengambil kira yang perkataan dan tona percakapan kita tu bakal menghiris atau menerajang kepala sipendengar. Nak2 masa tu kita tengah emo kan? lagi la hazab ayat2 binatang yang keluar dari mulut kita tu.

Tapi kalau org yang u sedang bercakap tu ialah Nasa, u hambur je kata nista dan juga kejian sampai ke langit tujuh sbb org macam tu, cakap ngan babi lagi berhasil daripada cakap ngan dia! *contoh tegar kalau emo, kita akan bercakap sesedap rasa ibarat lagu nora dan chef wan...see?

There is a Chinese saying which carries the meaning that 'A speech will either prosper or ruin a nation.' Many relationships break off because of wrong speech. When a couple is too close with each other, we always forget mutual respect and courtesy. We may say anything without considering if it would hurt the other party.

A friend and her millionaire husband visited their construction site. A worker who wore a helmet saw her and shouted, 'Hi, Emily! Remember me? We used to date in the secondary school.' On the way home, her millionaire husband teased her, 'Luckily you married me. Otherwise you will be the wife of a construction worker.' She answered,'You should appreciate that you married me.. Other wise, he will be the millionaire and not you.'

Mrasa uols~ u lezer dia trus kene bom nuklear balik kat diri sendiri. So how? Pengajarannya ialah, kalau u nak melezer make sure yang carutan u tu tak boleh dipatahkan ye! kalau tak simpan je la carutan u untuk adik2 baru nak enrol kelas carut 101 kat Nonok University.

Apa yang kita selalu gagal kenalpasti ialah repercussion yang bakal berlaku right after we say something to someone. It can either be good or disastrous.

Frequently exchanging these remarks plants the seed for a bad relationship. Its like a broken egg- cannot be reversed

Nasihat ke-5: NO OVERPOWERING atau JANGAN MENINGGI DIRI *i tak sure translation i betul ke tak, BM i tak meletops mcm uols semua...katanya~

Many relationships fail because one party tries to over power the other, or demands too much. People in love tend to think that love will conquer all and their spouses will change the bad habits after marriage. Actually, this is not the case. There is a Chinese saying which carries the meaning that 'It is easier to reshape a mountain or a river than a person's character.'

Betul tu uols~ i experienced it myself. Trust me it is difficult enough for you to change yourself for your own good-self but having someone wanting you to change just to meet up with his or her own demands or needs, it is twice as difficult. In fact, it is impossible! sebab apa? a) u tak ikhlas berubah untuk kebaikan diri u b) itu bukan perubahan yang memberi manafaat kepada diri u, ibarat menipu diri sendri and living in lies.

Jadi pengajarannye mudah saja, terimalah dia seadanya. Setiap manusia dilahirkan punyai kelebihan dan kelemahan sendri. Kerana itu jugaklah manusia diciptakan untuk berpasangan supaya kelemahan diri dapat di'complete'kan oleh pasangan kita.

So kalau cikki u hodoh ke atau pun lemah gemalai ke terima je la. sebab dah dia mmg macam tu, tak kan la u nak dia posse cover robot angkat2 tangan bagai pose jantan kekar bila jumpa org lain?

Jalangnye org dlm cermin tu, mak ke nok?

It is not easy to change. Thus, having high expectation on changing the spouse character will cause disappointment and unpleasantness.

It would be less painful to change ourselves and lower our expectations..


Sampai sini dulu ya adik2 dan akak2 semua. Nanti esok lusa tulat tungging i update part 3 plak ye. Sebagai akhir kata, black is beautiful. *tetiba



1 comment:

Ita Shadila said...

shinotsubaki gives back katanya.. very derr oprah.. ouh lupa.. Ash n Oprah sama rumpun, kulit sama kaler katanya *larikkkkkkks*