Wednesday, May 27, 2009

Salam muhibbah 1malaysia bagai,

Harini i baca satu email yg sangat menusuk kalbu. Nasihat yang amat berhasil. Jadi i nak share nasihat2 ni utk semua org kerana i perchaya bahawa anda semua juga bakal berhasil daripada nasihat2 ini. I'm gonna put it in parts since banyak sangat nasihat2 dia. Baca banyak2 sekaligus bukan korang simpan dalam dada semua pun kan? Biarlah sedikit2 lama2 jadi bukit katanya.



Nasihat pertama: Trust aka Percaya

TRUST is a very important factor for all relationships. When trust is broken, it is the end of the relationship. Lack of trust leads to suspicion, suspicion generates anger, anger causes enmity and enmity may result in separation.

Yes.. Uols paham tak? i sangat percaya relationship apa2 pun biarpun ngan binatang, rasa perchaya sama sendri sgtlah penting. Kalau ko cakap je perchaya sama sendri sayang bulan bintang bagai tapi posse2 kene duduk dlm kete utk create suasana sunyi kat bf ko kononnye dah nak tido kat umah tapi sebenarnye nak gi main bowling sat lagi *hi ice... i no komen!

Ah, abang... i dah nak tido ni, kita buat phone sex esok2 je la ye~ *pose betulkan wig nak gi tasik satlagi

Kesahnye... A telephone operator told me that one day she received a phone call. She answered, 'Streamyx Call Centre.' There was silence. She repeated, 'Streamyx Call Centre.' There was still no answer.. When she was going to cut off the line, she Heard a lady's voice, 'Oh, so this is Streamyx Call Centre. Sorry, I got the number from my Husband's pocket but I do not know whose number it is.'

Ha..nasib baik pompuan tu pose dengar tiga pat kali kat tepon tu. Kalau dia angkat2 tepon je dengar sora pompuan pastu trus buat conclusion camner? x ke pasal2 baling pingan terbang bagai? Or kalau tetiba u call yang menjawabnye laki cakap 'Hi sayang, nak main lagi ke?' Tak ke pitam girlfren u dpt tau yg u sapu jantan jugak? how?

..........................................................................

Nasihat Ke-2: NO POINTING FINGERS or JANGAN MENUNDING JARI *nunding ciknek takpe.. ops.


A man asked his father-in-law, 'Many people praised you for a successful marriage. Could you please share with me your secret?'

The father-in-law answered in a smile, 'Never criticize your wife for her shortcomings or when she does something wrong. Always bear in mind that because of her shortcomings and weaknesses, she could not find a better husband than you.'

Yes...betul tu uols... selalu kita dok tegur benda yg tak baik je pasal partner kita, memanjang ada je tak kene. jarang skali nak puji kat dia apa yg baik dia buat. So macam mana nak kekal lama hubungan tu kalau stiap ari pun ada benda yg kita tak puas ati. kalau dia sempurna, sah sah la dia dah cari jantan lain uols~ ko ingat dia kemaruk sangat nak kat kau kah?

We all look forward to being loved and respected. Many people are afraid of losing face. Generally, when a person makes a mistake, he would look around to find a scapegoat to point the finger at.. This is the start of a war. We should always remember that when we point one finger at a person, the other four fingers are pointing at ourselves.

If we forgive the others, others will ignore our mistake too.


----------------------------------------------------------------------------


Nasihat ke-3: CREATING PERFECT RELATIONSHIPS? atau MEMBINA PERHUBUNGAN SEMPURNA?


Mari mengelar tangan~ *hi syai

A person visited the government matchmaker for marriage, SDU, and requested 'I am looking for a spouse. Please help me to find a suitable one.' The SDU officer said, 'Your requirements, please.' 'Oh, good looking, polite, humorous , sporty, knowledgeable, good in singing and dancing. Willing to accompany me the whole day at home during my leisure hour, if I don't go out. Telling me interesting stories when I need companion for conversation and be silent when I want to rest.' The officer listened carefully and replied, 'I understand you need television.'

Amik kau! Selain daripada TV, uols juga boleh consider cybercafe 24 jam, ngadap game PS ataupun main computer sampai pagi!

Semua org pun selalu nak ada list of criteria yang diaorg cari dlm seseorg. Tapi berapa banyak manusia dlm dunia ni dapat cari 100% benda dia nak in one person? And berapa org dlm dunia ni yg actually suluh diri sendri dlm cermin and list out qualities dan defects yg dia ada before mintak langit dan bumi? haaaaaa......

There is a saying that a perfect match can only be found between a blind wife and a deaf husband, because the blind wife cannot see the faults of the husband and the deaf husband cannot hear the nagging of the wife. Many couples are blind and deaf at the courting stage and dream of perpetual perfect relationship. Unfortunately, when the excitement of love wears off, they wake up and discover that marriage is not a bed of roses. The nightmare begins.


So uols.. ini baru part 1.. ada banyak lagi part2 yang akan datang. Which i think kalau kita baca and cuba selami and reflect it to ourselves, kita akan menyedari apa yg kita tak nampak depan mata selama ni dan mula utk bersyukur or maybe start making a difference not just for our own-self tapi juga untuk org2 yg kita sayangi...


Sekian, Terima Kasih!





6 comments:

Ita Shadila said...

kalau dia sempurna, sah sah la dia dah cari jantan lain uols~ ko ingat dia kemaruk sangat nak kat kau kah? --> i ske ayat nih..chihihi

Ash Shinotsubaki said...

hahahahaha..khennnnn...

izzu said...

u dah nak jd dr mashitah ke ? u pun dah start blog konsep kakak kesayangan ko ke ? si ponen norlita ?

ala2, heavy reading githu. matilah bacann blog ting tong sila ke blog syai dan ciksal ye.

mrasa bergaduh ngan jiran sebelah pasal rumput mutiara harga 10k

i tak cari perfectionist. i terima semuanya, sbb tu, i tanak declare, ley ?

yg penting, i dpt apa yg i nak dr diorg dan diorg dpt apa yg diorg nak dari i

kesuma said...

kamek sik sabar nunggu part 2 kitak, nang bagus nasihat2 ya..chow (matilah ckp sarawak)

kesuma said...

sik sabar nk nunggu part 2 kitak. nang berguna na nasihat2 ya (matilah ckp sarawak) ko faham kan kan

Ash Shinotsubaki said...

kesuma: wah, kitak teruja sampai beratus comment langsung skali ya

izu: i kan brangan oprah.. harus la kene give back to society katanya. shinotsubaki gives back githu!